Kigger din baby helst kun til én side eller har en favoritside ?
Har din baby skævhed i kraniet eller kroppen?
Eller oplever du, at dit barn ligger i en C-form?
- så har din baby sandsynligvis spændinger i kroppen
Læs længere nede på siden om Ida, som har fået stor hjælp af Biodynamisk Kranio Sakral Terapi.
Ida blev født med skævt kranie og hendes krop havde en karakteristisk C-form.
På billedet her er hun 6 måneder og glad og tilfreds med en krop i meget mere balance.
Favoritside
Nogle babyer foretrækker at dreje hovedet til én bestemt side, selvom de faktisk kan se til begge sider. Andre babyer kan være helt låst i nakken og KAN kun se til den ene side.
Det kan være svært at opdage en favoritside, hvis din baby godt kan bevæge hovedet frit, men har en tendens til at foretrække én bestemt retning. Dette kan dog være tegn på underliggende spændinger, som kan blive mere udtalte over tid.
En sådan favoritside kan føre til, at din baby lejrer sit hoved ensidigt, hvilket kan resultere i et skævt kranie.
De babyer, der er helt låst i nakken, kommer sjældent hos mig til at starte med, da de ofte henvises til kiropraktor af egen læge. Men jeg møder ofte babyer, som har været igennem flere behandlinger hos kiropraktor, hvor nakken nu er mere mobil, og babyen kan kigge til begge sider, men stadig oplever uro. Dette kan manifestere sig som motorisk uro, søvnproblemer, maveproblemer osv.
Disse babyer har ofte brug for at få beroliget deres nervesystem efter en periode med ubehag og spændinger i kroppen. Når det sker, falder der en dybere ro over barnet, og symptomerne aftager.
Når forældre kommer til mig med en baby, der har en mindre udtalt favoritside, er deres primære bekymring ofte uro, søvnbesvær eller maveproblemer. De har måske lagt mærke til favoritsiden, men er ikke klar over, hvor stor betydning en spænding i nakken kan have for barnets velbefindende.
En spændt nakke kan påvirke den store kranienerve “nervus vagus”, hvilket kan føre til forhøjet stressniveau hos babyen. Dette kan igen forårsage fordøjelsesproblemer, uro og øget sensivitet.
Mange babyer med en favoritside har også en mere eller mindre udtalt C-form i kroppen, som kan give yderligere trivselsproblematikker.
C-form eller Banan-form
Når en baby ofte ligger i en bue til den ene side, kaldes det C-form eller “banan-form”. I denne position vil der som regel være spændinger i både nakken, rygsøjlen og bækkenet. Musklerne i den “korte” side af kroppen er sandsynligvis spændt op, hvilket er med til at trække hele kroppen skæv.
Denne asymmetriske kropsholdning kan ofte have sin rod i et skævt kranie. Når kraniet er skævt, kan det skabe ubalance i hele kroppens struktur, hvilket resulterer i spændinger, der forplanter sig ned gennem rygsøjlen og bækkenet. Nogle gange kan kranieskævhederne være ganske små og næsten usynlige for det blotte øje og alligevel lave spændinger i hele kroppen.
Over tid kan disse spændinger blive mere udtalte og påvirke motoriske udvikling, trivsel og evne til at bevæge sig frit.
Hvis C-formen ikke afhjælpes, kan det føre til, at barnet i sin motoriske udvikling foretrækker bestemte bevægelser eller positioner, hvilket kan fastholde eller forstærke skævheden. Ved at arbejde med grundlaget for disse spændinger kan balancen i barnets krop blive mere optimal, og barnets udvikling ske mere frit og harmonisk.
Fladt baghoved / Skævt kranie
Et fladt baghoved eller et skævt kranie opstår typisk efter, at barnet har ligget i samme position på ryggen over en længere periode. En babys kranie er blødt og formbart, hvilket gør det følsomt overfor tryk fra underlaget.
Hvis din baby har spændinger i kroppen, vil hovedet ofte søge den mest komfortable position, hver gang barnet ligger på ryggen. Det kan over tid kan føre til en asymmetrisk kraniefacon eller et fladt baghoved, hvilket kan påvirke din babys generelle kropsholdning og udvikling.
I de andre afsnit på denne side, kan du læse om favoritside og C-form, som også er indikationer på spændinger i babyens krop. Ligesom du længere nede på siden kan læse om, hvordan en vanskelig fødsel og lejring i livmoderen også kan medføre tendens til skævt kranie og fladt baghoved.
Fortvivl dog ikke. Jeg har mødt mange mødre, som var bekymrede over deres barns flade baghoved eller skævhed i kraniet. De havde fået at vide, at det ville rette sig selv, som barnets hoved voksede. Det kan det også godt - men ikke altid og ikke nødvendigvis fuldstændigt. Det bedste resultat opnås ved at hjælpe det skæve kranie på vej med Biodynamisk Kranio Sakral Terapi.
Det er også vigtigt at behandle årsagen til, at din baby ikke bevæger hovedet frit til begge sider, men helst vil have hovedet ligefrem eller kun til den ene side.
Problematikker det kan forårsage
Du har måske allerede gjort de fysiske observationer omkring din baby. Men måske er du ikke klar over, de afledte problematikker, der kan opstå som følge af dit barns spændinger:
Motorisk forsinkelse: f.eks. vanskeligheder med at rulle rundt, sidde op eller kravle.
Spise- og ammeproblemer: besvær med at få en ordentlig position under amning, måske kun den ene side.
Gråd og uro
Søvnproblemer: problemer med at falde i søvn eller hyppige opvågninger.
Motorisk uro: konstant bevægelse af arme og ben.
Reflux / tendens til at gylpe
Fordøjelsesproblemer
Kaster sig bagover /flitsbuebeværelse - evt. også i søvne
Stærk baby / svag baby: tidligt selvstændig hovedhold eller svage nakkemuskler.
Øget sensitivitet: nem overstimulering og følsomhed overfor omgivelserne
Derudover kan der opstå forskellige problematikker senere i livet, når man starter livet med en skæv krop.
Heldigvis kan den Biodynamiske Kranio Sakral Terapi hjælpe med at rette op på mange af disse udfordringer og skabe bedre balance i kroppen, hvilket fremmer dit barns trivsel og udvikling.
Hvordan Opstår Skævhederne og favoritsider?
Der er flere faktorer, der kan føre til, at et barn udvikler skævhed eller asymmetri i kraniet og kroppen, eller en tendens til at have en favoritside.
Skævhederne kan opstå, hvis din baby ofte ligger på ryggen eller har en præference for at ligge på samme side. Dette kan skyldes, at det er den mest behagelige position for barnet pga. spændinger i kroppen.
Men ofte kan barnets fødselshistorie eller position i livmoderen afsløre mulige årsager til skævheden.
Hvis babyen har ligget meget ensidigt i livmoderen under graviditeten, kan det resultere i skæv eller asymmetrisk kranieform, og typisk udvikler barnet også en favoritside af den grund.
En vanskelig fødsel, hvor der evt. har været anvendt sugekop, eller hvor der har været behov for kraftigt træk under fødslen, eller hvis barnet har siddet fast i bækkenet i længere tid, kan påvirke barnets nakke og kranie.
Også ved kejsersnit, især hvis det er akut, kan der opstå træk i barnets nakke.
Og så er grundlaget lagt for, at der kan opstå spændinger og skævheder. Selvom din baby er blød og fleksibel, kan en vanskelig fødsel have en betydelig indvirkning på dit barns velbefindende.
Hvornår Er Det Relevant at Opsøge Hjælp?
Hvis du bemærker, at din baby udvikler et fladt eller skævt baghoved, eller hvis barnet viser en favoritside, er det en god idé at søge hjælp med det samme. Tidlig indsats kan ofte forhindre, at skævheden bliver mere udtalt og kan hjælpe barnet med at udvikle sig mere symmetrisk og frit.
Det er dog vigtigt at understrege, at det aldrig er for sent at få hjælp til dit barn.
Selvom kranieknoglerne gradvist ændrer sig fra brusk til knoglevæv gennem barnets opvækst, og det således gør det sværere for kraniet at rette sig med tiden, kan Biodynamisk Kranio Sakral Terapi stadig være en effektiv metode, da det hjælper med at reducere spændinger og fremme en mere balanceret kraniefacon, uanset barnets alder, hvilket er vigtigt for barnets velbefindende både nu, men også senere i livet.
Selvom ossifikation af kranieknoglerne begynder i løbet af barnets første levetid, forbliver suturerne mellem knoglerne fleksible, og det er stadig muligt at afhjælpe spændinger og skævheder i kraniet.
På samme måde kan andre spændinger i kroppen også afhjælpes, og kroppen kan komme i balance, selvom kraniet ikke er perfekt symmetrisk.
Fokus på hele kroppen
Når kraniet ikke er symmetrisk, kan det føre til spændinger og skævheder i andre dele af kroppen. Og vice versa.
Så uanset hvad de umiddelbare udfordringer er, er det vigtigt at have opmærksomheden rettet mod hele kroppen - ikke kun de synlige problematikker.
Ved en behandling sanser jeg hele dit barns system for at identificere de områder, hvor der er behov for at arbejde med netop dit barn. Denne tilgang sikrer, at jeg adresserer alle de områder i kroppen, som kan påvirke kroppens balance.
Derfor vil du også opleve, at jeg ikke altid har mine hænder direkte på dit barns kranie under hele behandlingen. I stedet arbejder jeg med kroppen som en helhed, hvor både de fysiske strukturer, nervesystemet og energi-systemet er inkluderet.
Graviditet og fødsel - de psykiske aspekter og nervesystemets påvirkning
Traumer og stress, både under graviditeten og ved fødslen, kan have en dybtgående indvirkning på babyens nervesystem og generelle velbefindende.
Hvis en graviditetsperiode er præget af stress, eller hvis moderen har været udsat for traumatiske oplevelser, kan det påvirke babyen på flere måder. Stresshormoner, som for eksempel kortisol, kan passere gennem moderkagen og påvirke babyens udvikling og nervesystem.
Når en baby bliver født efter en stressende graviditet eller en vanskelig fødsel, kan dette medføre en række fysiologiske og følelsesmæssige reaktioner. Babyens nervesystem kan være overbelastet og have svært ved at finde tilbage til en tilstand af balance. Dette kan resultere i spændinger i kroppen, der ofte manifesterer sig som muskelspændinger, skævheder i kraniet og generel ubehag.
En stressende fødsel, for eksempel med brug af medicinske interventioner, kraftige træk eller langvarig pres på barnets krop, kan skabe yderligere belastninger. Disse belastninger kan resultere i, at babyen udvikler spændinger og skævheder i kroppen, hvilket kan føre til en vedvarende påvirkning af babyens evne til at bevæge sig frit og udvikle sig harmonisk.
Det er vigtigt at forstå, at disse stressfaktorer ikke kun påvirker babyens fysiske krop, men også dens følelsesmæssige og neurologiske tilstand. Babyer, der har oplevet stress eller traumer, kan have en højere tendens til at udvise symptomer som uro, søvnproblemer og vanskeligheder med amning. Ved at adressere disse spændinger og traumer gennem behandling som Biodynamisk Kranio Sakral Terapi, kan det hjælpe med at støtte og berolige babyens nervesystem. Dette fremmer en sundere udvikling og hjælper med at skabe en mere afbalanceret og rolig tilstand, som er grundlæggende for barnets velbefindende og trivsel.
Idas historie
Da Ida kom til mig første gang, var hun lige fyldt 3 måneder. Hun var en dejlig, smilende og rolig pige, selvom hun havde tydelige spændinger i kroppen.
Ida blev født med et skævt kranie på grund af sin placering i livmoderen, hvor hun lå med hovedet opad og numsen nedad (underkropstilling). Derudover havde hendes krop en karakteristisk C-form, også kaldet banan-form, som det ses tydeligt på billederne nedenfor af hende ved 2 og 3 måneders alderen.
Idas forældre havde allerede gjort en stor indsats for at hjælpe hende, blandt andet ved at tage hende til kiropraktor næsten fra fødslen. Denne behandling havde hjulpet lidt på skævhederne i hendes krop og kranie, men de ønskede at gøre endnu mere for Ida og havde hørt om Kranio Sakral Terapi som en mulighed.
Ida kom regelmæssigt til behandling hos mig i en periode på fire måneder, fra hun var 3 måneder til hun var 7 måneder. I løbet af dette forløb oplevedes en gradvis reduktion af spændinger i hendes kranie, rygsøjle og bækken, hvilket resulterede i, at hendes krop rettede sig mere og mere op.
Ida
2 måneder
Ida
3 måneder
Ida
6 måneder
Kraniet består af flade knogler med samlinger imellem, kaldet suturer. Når kraniet er skævt, vil kranieknoglernes suturer være mere tydelige i forskellige områder af kraniet. Dette kan mærkes som en kant på kraniet eller en ujævn følelse, når man stryger hånden over kraniet.
Når spændingerne i kranieknoglerne aftager, bliver kraniets form blødere og mindre kantet, hvilket både kan ses og mærkes. Dette hjælper kraniet med at rette sig og reducere skævheden.
Efter blot 14 dage var kanten på højre side af Idas baghoved blevet mindre markeret, en rigtig god indikation af, at spændingerne i kranieknoglerne var begyndt at slippe, og at Ida tog fint imod behandlingen.
Efter en måned var Idas kranie mærkbart mindre skævt, og asymmetrien var mindre synlig.
Som Idas kranie rettede sig, fulgte der også forandringer i hendes hofter og bækken, og hendes C-form blev gradvist mindre udtalt.
da begyndte at rulle fra ryg til mave, først mod højre – den side hendes forældre havde øvet mest med hende – og ikke lang tid efter kunne hun også rulle til den anden side.
Da Ida var omkring 5,5 måneder, var de resterende skævheder i kraniet ikke særligt synlige, og der var meget mere balance og symmetri i hendes hovedform.
Gennem hele forløbet var Ida en glad og tilfreds baby, som tilsyneladende ikke lod sig påvirke af de store forandringer, hendes krop gennemgik. Hun udviklede sig fint, og jeg er ikke i tvivl om, at behandlingen har bidraget til hendes sundhed og trivsel.
Overvejer du Kranio Sakral Terapi til dit barn?
Der kan være mange årsager til, at din baby udvikler et skævt kranie, ligger i C-form eller har en favoritside. Hvert barn er unikt, og derfor vil forløbet også variere fra barn til barn.
Jeg håber, at Idas historie har givet dig et indblik i, hvordan Kranio Sakral Terapi kan være en mulighed for at hjælpe dit barn til bedre balance og velvære, hvis I oplever, at jeres baby har lignende udfordringer.
Biodynamisk Kranio Sakral Terapi er en skånsom og effektiv måde at støtte dit barns naturlige udvikling på og hjælpe med at afhjælpe spændinger og skævheder, som kan påvirke barnets trivsel – også på længere sigt.
Hvis I oplever, at jeres baby har et skævt kranie, ligger i en C-form, foretrækker en side frem for en anden, eller viser andre tegn på ubehag, kan denne behandlingsform måske være det rigtige valg for jer.
Oliver på 6 uger nyder behandling
Oliver var helt spændt op i kroppen, da han kom og ville ikke ligge på ryggen, men efter kort tid blev han mere og mere afslappet Det var en meget rørende oplevelse at se, hans lille krop slappe helt af og falde til ro.
Tilbagemeldingen fra Olivers mor var, at det har været en super behandling. Han var lidt ked af det resten af dagen, men ellers har Oliver været glad og tilfreds og sovet meget bedre.
Er din baby spændt som en flitsbue?
Har din baby en favoritside, hvor hovedet vender mest til?
Er din baby svær at få til at sove og bliver overtræt?
osv. osv.Så kan Biodynamisk Kranio-Sakral Terapi hjælpe.